Co mi dává smysl

Při cestě svým životem narážím na spoustu informací. Některé jsou nerelevantní, některé jsou relevantní a můžou mi něco předat. V dnešním světě je ale čím dál tím těžší najít právě ty relevantní informace, nebo zdroje které tyto relevantní informace šíří. A protože chci pomoci ostatním, zde bych s vámi chtěl sdílet výběr autorů, zdrojů pro mě relevantních informací. 

Seznam edukativních zdrojů

Zde jsou zdroje, ze kterých se člověk může něco dozvědět, přiučit a mě vyhovuje jejich forma. Pokud vás některý projekt zaujme, můžete se na něj prokliknout přes jeho název. 
Jakub Vejmola alias Kicom na svém YouTubovém kanále rozebírá fungování Bitcoinu a ekosystému kolem něj od A do Z. Lepší vysvětlení jednoduchou formou, česky a zdarma by jste hledali jen těžko. 

Brain We Are

Kluci Vojta Hlaváček a Kryštof Jarmar tvoří společně podcast, ve kterém se společně a občas i s různými zajímavými hosty, věnují především biohackingu, fungování lidského těla, mozku a lidské mysli. 
Tento projekt, který zveřejňuje videa na YouTube, je sice v angličtině, ale ve svých obsáhlých sériích videí vysvětluje spoustu oblastí, které jste třeba probírali ve škole, ale i ty, které se ve škole v Česku neučí. mají série na přírodovědné obory jako je chemie a biologie, na humanitní jako je psychologie a sociologie, ale také na dějepis, literaturu, business, statistika a spoustu dalších. Věřím, že každý si tu přijde na své. 

Jirka vysvětluje věci

Jméno tohoto projektu prozrazuje skoro vše. Jiří Burýšek na svém YouTubovém kanále vysvětluje různé věci například z historie, ale i velmi aktuální témata, jako jsou například sofistikované podvody na internetu. 

Konsent

Konsent je nezisková organizace, která šíří osvětu v oblasti sexuálního násilí, konsentu a celkově sexuality. Působí především ve školách a pořádá workshopy pro rodiče, ale jejich výstupy můžete najít například na jejich Instagramu

Mikýřova Úžasná Pouť Internetem

MÚPI je satirický komický pořad, který tvoří Martin Mikyska na Mall.tv, ale videa nahrává i na YouTube. Věnuje se problematice scamů na internetu, upozorňuje na lidi kteří tvoří podvodný obsah, nebo na obsah, který může být nebezpečný nebo škodlivý. 

Patrik Kořenář

Patrik natáčí vide na YouTube a věnuje se především vyvracení konspiračních teorií, osvětě o fungování internetu a médií. Tvoří mimo jiné sérii „fakta vítězí“, ve které pomocí fakt argumentuje proti dezinformacím. Zaměřuje se na to, aby jeho videa byla řádně ozdrojovaná. 

Večery na FF UK

Jarda Jirák z projektu Neurazitelny.cz vytvořil koncept přednášek od zajímavých osobností, které se pravidelně konají na Filozofické fakultě UK. Záznamy přednášek jsou pak ke shlédnutí na YouTube Kanále. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Pražská pítka

Biohacking - ročníková práce

Proč to tvořím